У оквиру ЕРАСМУС + КА1 програма организовано је студијско путовање професора и студената НУБЛ-а Техничком универзитету Клуж Напока – Сјеверни универзитетски центар Баја Маре

У оквиру ЕРАСМУС + КА1 програма, професори и студенти Независног универзитета Бања Лука боравили су на студијском путовању у Румунији, том приликом су посјетили Технички универзитет Клуж Напока, Сјеверни универзитетски центар Баја Маре (Technical University of Kluj-Napoca, Northern Center of Baia Mare, Romania). Професори су представили Независни универзитет Бања Лука професорима и студентима из Румуније, те разговарали о унапријеђењу сарадње између ова два универзитета. Студенти су имали прилику да спроведу практични дио наставе унутар својих образовних профила, а професори су имали прилику да размјене искуства у погледу процеса и метода приликом извођења наставе.


Разговарало се и о детаљима организовања дугогодишње међународне научне конференције под
називом Иновативне идеје у науци (Innovative Ideas in Science, IIS), коју заједно организују
Независни универзитет Бања Лука, Технички универзитет Клуж Напока, Сјеверни универзитетски центар Баја Маре из Румуније (Technical University of Kluj-Napoca, Northern Center of Baia Mare, Romania) и Универзитет за примјењене науке, Кемптен из Њемачке (University of Applied Sciences Kempten, Germany), а која ће се у септембру 2023. одржати у просторијама Независног универзитета
Бања Лука. Циљ разговора био је стављање акцента на научно-истраживачки рад са посебним освртом на подстицање студената да активније учествују у писању радова и да узму учешће у раду научне конференције.


Приликом боравка у Румунији студенти и професори имали су прилику да се упознају са културно историјским знаменитостима, те су посјетили Музеј рудник соли (Салина Турда) као и град Баја Маре. Музеј Салина Турда први пут се спомиње у XI вијеку, а 1992. године након реконструкције и адаптације рудник је први пут отворен за туристе као музеј.