Zašto alumni i šta je alumni?

Alumni je popularni naziv (latinskog porijekla alumnus – što bi u prijevodu značilo zaštitinik) za bivše studente nekog univerziteta. Alumni (množina od alumnus odnosno alumna, zavisno od toga da li je riječ o studentu ili studentici) znači bivši pripadnik neke ustanove, najčešće univerziteta koji ostaje u vezi s istim. Alumni su uobičajena udruženja u svijetu, pa u nekim univerzitetima imaju i dugogodišnju tradiciju.

Svrha

Svrha osnivanja Alumni asocijacije Nezavisnog univerziteta Banja Luka je očuvanje tradicije i jačanje ugleda univerziteta, a zatim i organizacione jedinice odnosno fakulteta, kroz izgradnju saradnje između sadašnjih i bivših studenata svih fakulteta Nezavisnog univerziteta Banja Luka. Kao i organizovanje formalnih i neformalnih sastanaka i tribina, druženja, skupova asocijacije, u cilju razvijanja i unapređenja poznanstava i prijateljstva članova asocijacije.

Cilj

Cilj Alumni asocijacije Nezavisnog univerziteta Banja Luka je uspostavljanje i održavanje veza s bivšim studentima i razvijanje saradnje sa institucijama u kojima su zaposleni. Pomoć pri zapošljavanju članova asocijacije kao i budućih članova. Saradanja s ostalim Alumni asocijacijama u zemlji. Podsticanje aktivnosti i kreativnosti na području naučnih oblasti kojima pripadaju fakulteti. Zaštita strukovnih interesa. Bez obzira na skromnu tradiciju, koja broji svega nekoliko godina od organizovanja, nastojaćemo da u narednom periodu postanemo kompetentna i ugledna asocijacija, koja će svim sadašnjim i budućim članovima omogućiti stvaranje boljih poslovnih prilika.

Utisci naših članova

Aleksandra, pedagoški fakultet

Odluku da upišem NUBL sam donijela zbog više preporuka od mojih dugogodnišnjih prijatelja. Studij Pedagogije sam izabrala jer volim pomagati ljudima. Moje iskustvo na studijima pedagogije je i više nego pozitivno, upoznala sam mnogo divnih kolega, profesori su uvijek izlazili u susret, organizovali smo razne prezentacije i radionice uz koje smo dodatno širli svoje znanje.

Nikola, novinarstvo

Mogu slobodno reći da NUBL odlikuje stručni i pristupačni kadar, a nastavni proces odvija se u moderno dizajniranom i uređenom ambijentu. Kroz učešće u mnogobrojnim projektima i aktivnostima fakulteta, širim svoje vidike, stekao sam vještine i kompetencije, a moj san da postanem novinar sada postaje stvarnost!

Aco, fakultet za ekologiju

Student sam Nezavisnog univerziteta, smjer ekologija. Izabrao sam ovaj fakultet jer smatram da ću steći dodatna znanja koja su mi neophodna za uspješno obavljanje posla koji mnogo volim, a i čuo sam preporuku od mnogih kolega koji poslije završenog smjera ekologija sada obavljaju posao u struci.

Nevena, ekonomija 

Studiranje je jedan od bitnijih životnih trenutaka. U mojim studentskim danima Nezavisni univerzitet mi je osigurao temeljno znanje, sposobnosti i vještine iz oblasti ekonomije.

Dragan, fakultet za informatiku

Rad samih profesora, asistenata i kompletnog stručnog kadra univerziteta je na vrhunskom nivou. Njihovo nesebično zalaganje, njihov rad, trud da vam prenesu znanje, nauče vas da cijenite, poštujete i želite da naučite, usvojite i ponesete znanje sa sobom.

Jovana, fakultet lijepih umjetnosti

Nezavisni univerzitet je pravo mjesto gdje ćete uspjeti uzeti, usvojiti i prenijeti kvalitet svoga rada i truda drugima. Svaki trenutak proveden uz profesore i kolege ostavio je neizbrisiv trag u mom životu, kojeg ću se uvijek s ponosom sjećati.

Postanite član našeg kluba

Unesite broj telefona
Unesite zvanje sa diplome i broj ECTS bodova studijskog programa