Posjeta Instituta za naučno-istraživački rad izložbi ,,Srednji vijek”

Predstavnici Instituta za naučno-istraživački rad Nezavisnog univerziteta Banja Luka i Fakulteta lijepih umjetnosti posjetili su izložbu u Kamenoj kući na Kastelu pod nazivom „Srednji vijek“. Otvaranje izložbe je uvod u Viteški festival „Kastrum“ koji počinje u petak (02.06.2023.). Sama izložba je na jednom prostoru sažela bogatstvo istorije naroda sa bosansko-hercegovačkog područja, sa posebnim osvrtom na istoriju srpskog naroda.  Posebnu pažnju zaslužuju fototipska izdanja Miroslavljevog jevanđelja, Vukanovo jevanđelje, Dablinsko četvorojevanđelje, Povelja osnivanja Hilandara, Povelja Kulina Bana, pored toga tu su heraldika srednjovjekovnih srpskih zemalja i odore iz serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“. Izložba je za posjetioce otvorena do 8. juna.

Viteški festival  „Kastrum“, ima za cilj promociju evropske i srpske istorije, te će okupiti više od 200 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Češke, Poljske i Slovačke, a sam festival obuhvata i sajam zanata i rukotvorina.

Ovim povodom pozivamo sve profesore, saradnike I studente kao i sve zainteresovane da se prepuste čarima srednjovjekovne atmosfere, te da gledaju uzbudljive borbe i upoznaju majstore starih zanata, te da se u ovom događaju osjećate kao da su se vitezovi, bar na kratko, vratili u vrijeme kada su svijetom vladali viteški kodeks i viteška hrabrost.

Svečani defile vitezova zakazan je za danas (02.06.2023) sa početkom od 18.00 časova, ispred Hrama Hrista Spasitelja.

Subota i nedelja –  aktivnosti u viteškom selu.

Ulaz 5KM

SUBOTA od 10h —18h- viteško selo

mačevanje, streličarstvo, bohurt borbe- prikaz,konjičko streličarstvo, jahanje konja, prodajna izložba rukotvorina, igraonice za najmlađe

NEDELJA od 10h- 15.30h – viteško selo

Budite dio viteškog svijeta