Nezavisni univerzitet Banja Luka i Institut za afričke studije Ruske akademije nauka iz Moskve  održali  E-konferenciju

РУСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И НЕЗАВИСНИ УНИВЕРЗИТЕТ БАЊА ЛУКА

одржали  е -конференцију

У организацији Руске академије наука, Института за афричке студије (Москва) и као суорганизатори Незавависни универзитет Бања Лука и Универзитет слободне државе (Блоемфонтеин, Јужна Африка) 28. јуна 2022. године одржана је е- конференција на тему “Између обећања и опасности: Афричка сигурност у 21.веку”.

У овиру конференције, обратили су се:

– Илья Игоревич Рогачев, амбасадор Руске Федерације у Јужној Африци и Краљевини Лесото;

– Проф. др Зоран Калинић, ректор Независног универзитета у Бања Луци и кандидат за предсjедника Републике Српске, НАША ПРИЧА Република Српска;

– Проф. др  Хусеин Соломон, Универзитет Слободне државе;

– Проф. др Леонид Леонидович Фитуни заменик директора Института за афричке студије Руске академије наука;

– Проф. др Остоја Барашанин, декан Факултета за политичке науке Независног универзитета у Бања Луци;

– Доц.др Драгана Поповић, директор Института за научноистраживачки рад Независног универзитета у Бањој Луци.

Конференцији су присуствовали истраживачи Института за афричке студије Руске академије наука, Универзитета Слободне државе, Независног универзитета у Бањој Луци, Центра за сигурносне студије (Бања Лука, Босна и Херцеговина/Република Српска) и Универзитет Стеленбош (Стеленбош, Јужна Африка).

На конференцији је саслушано и разматрано 17 научних извјештаја о актуелним безбједносним питањима у Африци. Укупно је на конференцији учествовало више од 110 људи.

Конференција је била други догађај у оквиру Меморандума о разумијевању и сарадњи потписаног 2020. године између Афричког института Руске академије наука и Универзитета Слободне државе и први догађај у оквиру Споразума о сарадњи потписаног 2022. године између Афричког института Руске академије наука, Руске академије наука и Независног универзитета у Бањој Луци.

https://www.inafran.ru/node/2706