Студенти Специјане едукације и рехабилитације ( IV година студија) Вања Омеркадић и Ана-Марија Бркић , у организацији и заједно са члановима/цама Down syndrom centra (Даун синдром центра) из Бања Луке, боравили су у Прагу од 26.3. – 1.4.2022., а у повратку и у Београду, од 5.4. – 8.4.2022.

Тим поводом су написали:

„Одласком на експресивни-арт камп “Дјеце Сунца” прво у Праг а затим и у Београд, за нас студенте, значило је примјену свега наученог кроз практичан рад. Имали смо прилику да боравимо са особама са Даун синдромом ( Down syndrom)  и да кроз разне радионице директно утичемо на развој ових особа.

Радили смо заједно вјежбе за развој фине моторике, тзв. ликовне радионице (са терапијским елементима), затим психолошке, драмске, музичке и плесне радионице.

 Као дефектолози, у настајању, видјели смо и научили неке нове ствари за које нисмо имали прилику да научимо из књига. Осјетили смо „на властитој кожи“ шта значи живјети с таквим особама и колико је њима наша подршка и помоћ заправо битна, како би достигли свој максимум. Уз свакодневни рад пролазимо кроз радно оспособљавање особа са ДС и кроз њихову социјалну рехабилитацију. Одласком на кампове овог типа, имамо прилику да видимо све оно што нас очекује у раду са овом популацијом“.