„Преко клика до слика – инклузивне вјежбе студената на примјеру збирке Кликоноги у доба короне“

Дана 18.10.2023. у Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица Републике Српске одржана је прва ауторска изложба под називом „Преко клика до слика – инклузивне вјежбе студената на примјеру збирке Кликоноги у доба короне“ библиотекарке Драгане Божић. Изложби су присуствовали министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, аутор Златко Јурић, представници библиотеке, директорица Мирела Шарић, проф. др Тања Чолић, студенти и професори Педагошког факултета и чланови Института за научно-истраживачки рад Независног универзитета Бања Лука као и многи други представници јавности.

Ова изложба представља најскорији резултат дугогодишње сарадње Специјалне библиотеке и професорице Тање Чолић и њених студената са Педагошког факултета НУБЛ-а. Изложбу су чиниле одабране пјесме за ђецу из збирке „Кликоноги у доба короне“ аутора Златка Јурића, у аудио формату за слијепе и слабовиде особе. Поред пјесама су изложени радни листови за инклузивну наставу које су креирали студенти Педагошког факултета Независног универзитета Бања Лука Ивана Ђурић, Ивана Боројевић, Ивана Романић, Маја Јекић, Јана Самарџија, Николина Марић и Анастасија Драгнић.

Kroz ove radne listove i pjesme, omogućava se veće uključenje osoba sa poteškoćama u učenju u inkluzivnu nastavu, što je jedna od oblasti koje su studenti Pedagoškog fakulteta NUBL-a istraživali u okviru studijskog programa Specijalna edukacija i socijalna rehabilitacija. Inkluzivni karakter izložbe ogledao se u audiodeskripciji i legendama na Brajevom pismu. Ovom izložbom ukazalo se na značaj inkluzivne nastave i uopšte prilagođavanja i pristupačnosti literature, u skladu s Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom.