Udruženje Ekosfera i Fakultet za ekologiju NUBL, a pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Republike Srpske 29.03.2020. godine objavili su poziv za učešće na konkursima pod nazivom „Majstor i šegrt“ i „Smeće od nas kreće“ u okviru akcije „Otpadom ukrasi planetu spasi!“ koja se održava po peti put.

Nakon analize dostavljenih radova i provjere ispunjenosti uslova postavljenih konkursom dobili smo sljedeće rezultate.

Na konkursu „Smeće od nas kreće“ za grupu mladi (od 15-30 godina) nagradu za PRVO MJESTO osvojila je IVANA ANTONIĆ, 16 godina iz Banjaluke, koja je izradila web stranicu pod istoimenim nazivom konkursa sa ciljem širenja svijesti o važnosti pravilnog upravljanja otpadom i promovisanja sredine u kojoj se pravilno rukuje otpadom.

Autor rada je kao odgovor na izazov postavljen ovim konkursom pokušala da pronadje besplatan, a pri tom efikasan način širenja informacija. Prema izjavi autora za izradu web stranice korišteni su besplatni web builder-i, uz pomoću kojih je napravila svoju prvu web stranicu, čiji su hosting i domen takodje besplatni tako da izrada ove stranice nije zahtijevala novčane ili bilo koje druge resurse.

Ivanin rad možete pogledati na sljedećem linku https://5eccea7eea5f3.site123.me/  ili na tiny.cc/otpad.

Ostali pristigli radovi na ovaj konkurs nisu ispunili zadate uslove te je Komisija odlučila da u ovoj kategoriji dodjeli nagradu samo za prvo mjesto.

Pobjednica konkursa „Smeće od nas kreće“ za osvojeno prvo mjesto dobila je poklon bon za putovanje na teritoriji Republike Srpske u turističkoj agenciji i vrijednosti u skladu sa odlukom Udruženja Ekosfera.

Na konkursu „Majstor i šegrt“ preko 20 radova ispunilo je tražene uslove. Imajući u vidu da se radi o grupi autora koju predstavljaju djeca uzrasta od 6 do 14 godina svi članovi našeg stručnog žirija su se složili da su se učesnici potrudili, te da je bilo teško odabrati ko je najbolji ili ko je bolji.

Iz Udruženja Čepom do osmeha iz Srbije poručuju: “Želimo da pohvalimo mlade i kreativne majstore, kao i njihove vredne šegrte, koji su se potrudili da osmisle i realizuju izradu korisnih i zanimljivih predmeta od različitih vrsta otpada. Nakon gledanja svih video snimaka može se uočiti da su poštovani svi zadati kriterujumi i da je u izradu kako predmeta, tako i snimaka, uloženo puno vremena, truda i ljubavi, a najviše ljubavi prema zaštiti životne sredine i planeti Zemlji.”

Džemila Agić, Centar za ekologiju i energiju Tuzla ističe: “Teško je bilo odlučiti o bodovima. Ima puno dobrih radova i veoma puno uloženog truda. Nadam se da sam uspjela prepoznati uloženi trud, značaj, korisnost, održivost…”

Margarita Mihajlova iz Sankt Petersburga je pored pohvala za majstore i šegrte uputila riječi podrške za organizatore konkursa: “Iskreno mislim da je mnogo važno ovo što radite, znam da je teško promjeniti život na ekološki način i zato je svaki korak veoma bitan”.

Nakon dodjeljenih bodova našeg stručnog žirija na osnovu pravila utvrđenih konkursom, raspodjela bodova izgleda ovako:

Nagradu za TREĆE MJESTO osvojio je FILIP VRAČAR, 11 godina iz Banjaluke, sa ukupno 46 bodova za radove Kanta za otpadke i Držač za telefon.

Nagradu za DRUGO MJESTO osvojio je MIHAJLO OSTOJIĆ, 7 godina iz Bijeljine, sa ukupno 50 bodova za rad Držač za knjige.

Nagradu za PRVO MJESTO osvojila je IZABELA PLAVŠIĆ, 9 godina iz Banjaluke, sa ukupno 55 bodova za rad Sto i stolice.

Naša pobjednica i njen šegrt su nam poručile da od materijala za reciklažu, plastičnih flaša i tacni, možemo napraviti sto i stolice za terasu jer zašto bacati kada od flaša možemo nešto korisno napraviti!

Nagrađeni autori konkursa „Majstor i šegrt“ za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto dobili su poklon bon za putovanje na teritoriji Republike Srpske u turističkoj agenciji i vrijednosti u skladu sa odlukom Udruženja Ekosfera.

Kreator i koordinator ovog projekta koji se organizuje po peti put, prof. dr Slobodanka Pavlović ističe: „Radosni smo što smo i ove godine uspjeli organizovati našu akciju „Otpadom ukrasi, Planetu spasi!“. Naš osnovni cilj jeste razvijati ekološko obrazovanje na jedan drugačiji način nego što je to formalno obrazovanje. Ekološko obrazovanje podrazumjeva sticanje znanja, vještina, navika i stavova o ekološkim temama i idejama na koje nailazimo u životnoj sredini. Ono se zasniva na 4 osnovna činioca: porodica, škola, vršnjačke grupe i masmediji. Kroz nagradne konkurse pokušali smo uklopiti odnosno uvezati sva četiri činioca i mislimo, na osnovu komentara koji smo dobili, da smo i uspjeli u tome. Djecu su poticali vršnjaci, roditelji ili učiteljice da se prijave a onda svi udruženo i užurbano dijele snimke preko društvenih mreža  kako bi što više ljudi vidjelo radove i kojima bi se svidjelo. Preko aktivnosti koje organizujemo pokušavamo kroz stvaralaštvo, zabavu i kreativnost ali i druženja sa djecom i roditeljima, razvijati pozitivan stav i odnos prema ekološkim temama.“

Napominjemo da je na Facebook stranici Udruženja Ekosfera u toku nagradna igra po konkursu „Majstor i šegrt“, te će pobjednik sa najviše osvojenih VAŽEĆIH lajkova publike takođe osvojiti nagradu poklon bon za putovanje na teritoriji Republike Srpske u turističkoj agenciji i vrijednosti u skladu sa odlukom Udruženja Ekosfera. Pobjednika objavljujemo u ponedjeljak 15.06.2020. godine. U okviru naše „Lajkijade“, nagradne igre, postavili samo dva, vrlo jasna pravila, lajk za stranicu Ekosfere i lajk za snimak ili snimke koji vam se najviše dopada/ju. Znači samo lajk ili praćenje stranice + lajk snimka je važeći lajk!“

Snimke nagrađenih a i ostalih takmičara u našoj “LAJKIJADI” možete  pogledati na Facebook stranici fb.me/UdruzenjeEkosfera .

Ovako su članovi našeg žirija htjeli, i prvu nagradu dodjelili Antonić Ivani i Plavšić Izabeli!

Share Button