Професори НУБЛ-а на онлајн едукацији ,,Зелена економија”

У периоду од 22-24.02.2023. године представници Института за научно-истраживачки рад Независног института Бања Лука присуствовали су онлајн едукацији „ЗЕЛЕНА ЕКОНОМИЈА“, коју је организовала Привредна комора Републике Српске. Теме едукације биле су усмјерене на унапређење знања МСП из области зелене економије, одрживог развоја и енергетске ефикасности. Циљ института је да прати најновија достигнућа и изазове у реалном сектору како би анализирајући исте, студентима представила и приближила најновија знања из те области.
Привредна комора Републике Српске, у оквиру пројеката „Креирање подршке/хелп деска за одржавање и унапређење пословања МСП у условима узрокованим ЦОВИД 19 – ХЕЛП ДЕСК“, који суфинансира Европска унија кроз програм ЕУ4Бусинесс Рецоверy, организовала је три једнодневене радионице, на тему значаја примјене принципа зелене економије и предностима улагања у овај сегмент пословања. Радионице ће обухватити теме зелене економије, одрживог развоја и енергетске ефикаскисности.
Теме едукације биле су:
• Енергетска ефикасност
• Зелена економија
• Одржив развој
Циљ едукације био је да се унаприједи знање МСП у области зелене економије, одрживог развоја и енергетске ефикасности. Током њебинара представљени су принципи зелене економије и одрживог развоја, концепти финансирања пројеката из наведених области, као и примјери добре праксе у БиХ. Такође, током едукације на тему енергетске ефикасности, учесници су стекли нова знања о законодавном оквиру у овој области, мјерама енергетске ефикасности у индустрији са машинског и електро аспекта, те мјерама енергетске ефикасности у грађевинарству.
Предавачи на едукацији били су искусни тренери и стручњаци из области зелене економије, одрживог развоја и енергетске ефикасности који имају дугогодишњу сарадњу са Регионалним центром за образовање и информисање из одрживог развоја за Југоисточну Европу (РЕИЦ) из Сарајева.