Промовисана звучна књига „Кликоноги у доба короне“

Овог кишног петка у малој сали  Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС промовисано је звучно издање пјесама „Кликоноги у доба короне“ Златка Јурића.

Ова збирка маштовитог наслова (кликоноги се наиме односи на ђаке који кликом иду у школу, како је објаснио аутор) дио је едиције „Један писац, једна књига“ што значи да ју  је писац лично прочитао у тонском студију Библиотеке.

„Кликоноги у доба короне“ пета су Јурићева поетска збирка, а прва намијењена млађој читалачкој публици – дјеци и омладини. Тридесет и пет пјесама, колико садржи збирка, тематски су распоређене у три циклуса – КликоногиШумске приче и Школе које се памте. У пјесмама које говоре о одрастању, првим љубавима, школским мукама, аутор се на непосредан начин обраћа дјеци, родитељима и наставницима.

У разговору са библиотекарком Јеленом Радаковић, аутор је говорио о инспирацији и оклоностима настанка књиге у прољећа 2020. године, као свједока једног времена, а потом и о изазовима снимања звучног издања и аутентичности коју оно носи у случају кад писац чита своје дјело.

Гости на промоцији били су студенти Независног универзитета Бања Лука (одсјек Дефектологија) са професорицом Тањом Чолић. Студенти су били веома заинтересовани за терапеутски утицај звучних књига, и уопште  звука лијепе књижевности на читаоце.

По завршетку промоције студенти су обишли библиотеку, а тифлограф-графолог Јовица Радановић представио им је рад Ресурсног центра Брајевог писма.