Међународна сарадња Независног универзитета Бања Лука са универзитетом из Румуније

Следећи континуирану међународну сарадњу са другим универзитетима у свету, на Независном универзитету Бања Лука у  оквиру Ерасмус+ К1 програма, од 27. марта 2023. године до 31. марта 2023. године, боравили су професори и студенти са Техничког универзитета Клуж Напока, Сјеверни универзитетски центар Баја Маре из Румуније (Technical University of Cluj-Napoca, Northern University Center of Baia Mare, Romania). Том приликом професори и студенти су се упознали са радом Независног универзитета Бања Лука као и прилику да им представимо све љепоте наше Бањалуке.

Колеге из Румуније присуствовале су и отварању изложбе ,,Трептај душе” професора Факултета лијепих умјетности Независног универзитета Бања Лука Соње Спироске Остојић и проф. др Марина Милутиновића, која је одржана у Каменој кући тврђаве „Кастел“ 28. марта 2023. године. Гости из Румуније су током изложбе имали прилику да погледају перформанс који су извели студенти НУБЛ-а, чији је аутор професор Педагошког факултета, Независног универзитета Бања Лука проф. др Љиљана Чекић.

Са колегама из Румуније разговарано је о наставку сарадње са Техничким универзитетом Клуж Напока, Сјеверни универзитетски центар Баја Маре из Румуније (Technical University of Cluj-Napoca, Northern University Center of Baia Mare), те је том приликом потписан нови Ерасмус+ К1 Интер-институционални споразум за период 2023-2026. године.

Дугогодишња сарадња у оквиру научно-истраживачког рада, огледа се у организацији међународне научне конференције Иновативне идеје у науци (INNOVATIVE IDEAS IN SCIENCE – IIS), коју заједно организују Независни универзитет Бања Лука, Технички универзитет Kлуж Напока, Сјеверни универзитетски центар Баја Маре из Румуније (Technical University of Cluj-Napoca, Northern University Center of Baia Mare, Romania) и Универзитет за примјењене науке, Кемптен из Њемачке (University of Applied Sciences Kempten, Germany), а које ће се одржати у просторијама Независног универзитета Бања Лука у септембру 2023. године.–