Позив на изложбу ,,Преко клика до слика”

Част нам је и задовољство да Вас позовемо на отварање прве ауторске изложбе осмишљене у Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица Републике Српске по називом „Преко клика до слика – инклузивне вјежбе студената на примјеру збирке Кликоноги у доба короне“ библиотекарке Драгане Божић.

Изложба ће се одржати у сриједу, 18. октобра 2023. у 13 часова у малој сали ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске (Фране Супила 31Ф).

Изложба је инспирисана радним листовима студената Специјалне едукације и социјалне рехабилитације при Педагошком факултету Независног универзитета Бањалука који су, у оквиру вјежби из предмета Основи тифлологије, пјесме из звучне збирке „Кликоноги у доба короне“ Златка Јурића, издате у Специјалној библиотеци у едицији „Један писац, једна књига“, покушали да на креативне начине приближе ђеци која из различитих разлога (слабовидост, далтонизам, дислексија) наилазе на препреке и потешкоће при читању и учењу.

Радни листови будућих дефектолога су представљени као пјесме у сликама, вјежбе графомоторике, вјежбе координације око-рука, вјежбе препознавања и повезивања графема са илустрацијом, вјежбе уочавања облика, основних боја и нових појмова.

Инклузивни карактер изложбе огледа се у аудиодескрипцији и легендама на Брајевом писму.

Овом изложбом желимо да скренемо пажњу на значај инклузивне наставе и уопште прилагођавања и приступачности литературе, у складу с Конвенцијом Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом.

Радујемо се Вашем доласку!