Sadnja drveta je odličan način da pomognete okolini!

Fakultet za ekologiju, Nezavisnog univerziteta Banja Luka svake godine planira akcije pošumljavanja i terenskog praktičnog rada u saradnji sa Šumskim gazdinstvom Banja Luka, odnosno radnom jedinicom Manjača, i odredom izviđača 22. April, Banja Luka. Zbog vanrednog stanja, pošumljavanje  u kojem bi bili uključeni studenti i izviđači,  je otkazano. Međutim, kako pošumljavanje ne može da čeka, jer je najbolji period za proljetnju sadnju mjesec april, podršku odabranim šumarima R.J. Manjača pružila su  i 2 predstavnika Fakulteta za ekologiju. Proljeće je idealno vrijeme za sadnju drveća.

Prof. dr Slobodanka Pavlović, prorektor za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnj,  ističe da rasadnici  imaju najveći izbor u ovo doba godine i najveći broj stabala je na raspolaganju za sadnju. Sadnja u proljeće daje drvetu šansu da raste cijelo ljeto i pripremi se za zimu. Kada je drvo posađeno, treba mu vremena da stvori nove korjene i da počne sa rastom i razvojem. Čak i ako posadite samo jedno drvo, ono će pomoći u čišćenju vazduha, filtrirati vodu, apsorbovati ugljen, stvoriti hladovinu, pticama dati mjesto da grade gnijezdo, obogatiti tlo i pružiti hranu i utočište malim stvorenjima. A mi smo u Stričićima, lugarskom rejonu “Razdolje” , na području okarakterisanom kao golet, zasadili 600 sadnica smrče i jele. Ativnost pošumljavanja je obuhvatila područje od ¼ dunuma. Uključivanje i promovisanje aktivnosti sadnje drveća ima za cilj da podigne svijest društva o važnosti sadnje i očuvanja drveća, izrazi zabrinutost za životnu sredinu i umanji nepovoljne efekte klimatskih promjena nastale deforestacijom i brojnim požarima.

Zahvaljujemo se Šumskom ganzdinsvu Banja Luka i R.J. Manjača i strpljivo čekamo vrijeme kada će se i studenti moći uključiti u ostale zajedničke aktivnosti.

Share Button