U prostorijama Nezavisnog univerziteta Banja Luka održana je stručna prezentacija na temu pružanja prve pomoći i značaja ronjenja koju su zajedno organizovali NUBL i Ronilački klub „Delfin“. Osnovni cilj prezentacije bio je da se ukaže na važnost obuke i sticanja znanja iz oblasti pružanja prve pomoći i ronjenja.

Okupljene je na početku prezentacije pozdravila prof. dr Slobodanka Pavlović, prorektor za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju na Nezavisnom univerzitetu Banja Luka, naglasivši da je osnovna namjera prezentacije bila da se podstaknu obrazovne i vaspitne ustanove, kao i druge organizacije i institucije, da neke od aktivnosti koje su prezentovane uvrste u svoj plan i program, shodno svojim mogućnostima i djelatnostima.

Nakon kratkog filma o ulozi ronilaca RK „Delfin“ u kriznim situacijama i akcijama spasavanja tokom poplava, emotivnim izjavama ljudi koje su preživjeli nezamislive situacije, prezentaciju o značaju ronjenja i pružanju prve pomoći održao je Igor Gajić, predsjednik Ronilačkog kluba „Delfin“.

U svom izlaganju prvo je predstavio rekreativno i sportsko ronjenje sa osvrtom na značaj podvodne arheologije i uvezivanja ovakvih sadržaja u turističku ponudu grada. Uslijedili su segmenti koji su se ticali značaja podvodne ekologije. Ukazano je na to da je i podvodni svijet dosta ugrožen i da kontinuiranim edukacijama i aktivnostima razvijamo poštovanje prema akvatoriju i dejlujemo na njegovoj zaštiti.

Dio prezentacije o spasilačkom i bezbjedonosnom ronjenju bio je povezan sa značajem obuke iz pružanja prve pomoći. Gajić je naglasio da je BLS obuka korisna svima, kao i onima koji su pružaoci njege djece, dadilje, učiteljice, lica koje rade sa osobama sa poteškoćama, sa starijim osobama i mnogi drugi.

Na kraju je predstavljen značaj ronjenja u rehabilitacijsko-terapijske svrhe koje predstavlja jednu od najpovoljnija vrsta rekreacije za osobe s invaliditetom. Programi obuke prilagođeni su odgovarajućim grupama osoba s invaliditetom uzimajući u obzir njihove fizičke karakteristike i dob.  

Profesorica Pavlović je na kraju zahvalila svim prisutnima, napominjući da će Nezavisni univerzitet Banja Luka i RK „Delfin“ Banja Luka nastojati da zajedno sa svim zainteresovanim stranama, razvijaju određene vidove formalnog i neformalnog obrazovanja koje će ponuditi kako studentima tako i široj zajednici.

Stručnoj prezentaciji su pored rektora Nezavisnog univerziteta Banja Luka, prof. dr Zorana Kalinića i brojnih profesora i studenata sa svih organizacionh jedinica NUBL-a, prisustvovali, predsjednik skupštine grada, Zoran Talić, predstavnici gradske i republičke civilne zaštite, predvođeni direktorom Republičke uprave civilne zaštite, Milanom Novitovićem, predstavnici vatrogasnih društava iz Banja Luke i Srpca, predstavnici udruženja koji rade sa osobama koje imaju određene poteškoće, predstavnici sportskih klubova, predstavnici škola i vrtića, članovi GSS-a iz Jajca, članovi RK „Delfin“ kao i ostali koji su prepoznali značaj ove aktivnosti.

Share Button