Izložba radova sa Druge međunarodne likovne kolonije „Šibovi 2018“, na kojoj je izloženo oko 50 likovnih djela rađenih različitim tehnikama otvorena je u Banjaluci u Banskom dvoru.

Rektor Nezavisnog univerziteta Banjaluka Zoran Kalinić istakao je značaj ove kolonije, jer ima za cilj da umjetnicima pruži priliku da izraze svoje viđenje svijeta u najboljem svjetlu. 

„Cilj nam je i da Banjaluku afirmišemo kao grad koji ima potencijal u ovoj oblasti, da se pokaže kao pravi grad kulture“, rekao je Kalinić. 

Dekan Fakulteta lijepih umjetnosti na Nezavisnom univerzitetu Banjaluka Marin Milutinović rekao je da ova izložba prikazuje veliki umjetnički potencijal umjetnika sa ovih prostora. „Kolonija je okupila umjetnike iz svih zemalja bivše Jugoslavije, te predstavlja promociju kulture, koja je nama i te kako potrebna, te se nadam da će postati tradicionalan događaj“, rekao je Milutinović novinarima. 

On je dodao da izložbu krase radovi oko 20 akademskih slikara iz Makedonije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i ostalih zemalja regiona. 

„Zahvalio bih svima koji su podržali ovu našu zamisao da promovišemo likovnu umjetnost i njene osnovne tehnike, koje predstavljaju temelj ove vrste umjetnosti“, rekao je Milutinović. 

On je naveo da će izložba u Kulturnom centru Banski dvor biti otvorena do 15. decembra, te da je plan da bude prikazana i u drugim gradovima. 
Druga međunarodna likova kolonija „Šibovi 2018“ održana je od 26. do 30 septembra 2018. godine na oblama Vrbasa.