Ученицима VIII- 2 разреда Основне школе „Петар II Петровић Његош“ данас је уручена награда, у виду опреме за стони тенис, коју су освојили на конкурсу „Отпадом украси ,Планету спаси“.
Овај конкурс већ четврту годину расписују Факултет за екологију Независног универзитета у Бањалуци и удружење Екосфера уз подршку Фонда за заштиту животне средине. На конкурс пристигне преко 300 радова, а о најбољима одлучује комисија састављена од стручњака из различитих области.

„Сваке године, симболично конкурс расписујемо 22.априла. У почетку само за регију Бања Луке, али због великог интересовања школа и ученика, већ двије године конкурс је отворен за цијелу Републику Српску.
Конкурс обично обухвата двије или три категорије за ученике од првог до деветог разреда. Његов основни циљ је повећање еколошке свијести и едукација о питањима заштите животне средине.“, каже декан Факултета за екологију Слободанка Павловић.

Велику еколошку свијест кроз разне активности показали су и основци у Билећи. Ученици VIII- 2 на овом конкурсу освојили су друго и пето мјесто. Друго мјесто заузео је рад „Рециклирај, човјече“, а азбука, текст и илустрација високо пето мјесто. Резутатима ученика VIII- 2 поноси се и њихов разредни старјешина Мирјана Албијанић.
„Изузетно нам је драго и јако смо поносни што смо освојили ову награду. Већ следеће седмице са радом почиње секција за стони тенис. Посебно нам је задовољство што смо данас упознали ове дивне људе из Бања Луке и договорили нову сарадњу. Нама је од самог почетка циљ да не стајемо када завршимо једну, него да увијек покрећемо нове акције.“, каже разредни старјешина VIII- 2 Мирјана Албијанић.

Ове године конкурсом је било одређено да се шаљу радови само од пластике и да се минимално користе неки други везивни материјали.

„Циљ је развити дјечију кретаивност и на забаван начин покушати им пренијети неке вриједности које су еколошки одрживе за будућност. Није питање само како да рециклирамо отпад много теже је наћи начин како смањити количину отпада или како га поново користити.“, каже Слободанка Павловић.

На дружењу у Основној школи данас је закључено да би екологија као предмет требала бити уведена у наставу, јер велики проблем представља недостатак едукације о заштити животне средине.

„Предност конкурса је што ширимо мрежу учитеља и наставника који су носиоци, јер колико год дјеца била заинтересована, ако нема учитеља који ће иницирати и радити са њима ми нисмо постигли циљ.“, појашњава Слободанка Павловић.

Ученици су поручили да својим примјером морамо показати, ако желимо да дође до неке промјене. Свака ситница коју урадимо за нашу Планету, биће нам вишеструко враћена.

NUBL

Leave a Comment