Sporazum o saradnji između Nezavisnog univerziteta Banja Luka i Ronilačkog kluba “Delfin” Banja Luka, potpisan je 09. decembra 2019. godine u prostorijama Univerziteta. Sporazum su potpisali direktor NUBL-a, Goran Kalinić i predsjednik RK “Delfin”, Igor Gajić.

Činom potpisivanja ozvaničen je početak saradnje u oblastima u kojima djeluju ove dvije institucije.

Potpisnici Sporazuma su istaknuli namjeru da budu na raspolaganju za sve značajne aktivnosti i projekte, kako bi se promovisali zajedničke oblasti interesovanja, a od kojih će  i društvena zajednica imati koristi.

 Prioritetne oblasti ove saradnje  su podijeljene u 2 grupe:

  1. Obuka za pružanje prve pomoći prema standardima DAN asocijacije.
  2. Ronjenje u okviru kojeg su definisane podgrupe: Bezbjednost i zaštita; Podvodna ekologija; Specijalna edukacija i rehabilitacija i Podvodna arheologija;

Direktor NUBL-a, Goran Kalinić ističe da će ova saradnja započeti sa obukom iz pružanja prve pomoći jer smatra da je to znanje dragocjeno za sve naše studente a među kojima posebno  ističe vaspitače, učitelje, i lica koje rade sa osobama sa poteškoćama. Upravo zbog velika broja potencijalno opasnih situacija u kojima se djeca mogu naći, najveću ulogu u upoznavanju djece s tim opasnostima imaju pored roditelja vaspitači i učitelji. Ako se nesreća dogodi, ključno je znati kako odreagovati i pružiti prvu pomoć i nekome spasiti život.

Predsjednik RK „Delfin“ Igor Gajić se zahvalio direktoru i menadžmentu NUBL-a, jer su prepoznali potencijal za saradnju i izjavio da se raduje budućim projektima i aktivnostima koje će ove dvije institucije realizovati.

NUBL

Leave a Comment