U subotu 25.04.2014. godine održana je završna manifestacija na kojoj su dodijeljene nagrade u okviru konkursa „Otpadom ukrasi, Planetu spasi“.
Fakultet za ekologiju Nezavisnog univerziteta Banja Luka, u saradnji sa Nevladinom organizacijom EKOSFERA, u okviru obilježavanja Dana planete Zemlje, 22. aprila, organizovali su Akciju i Konkurs pod nazivom „Otpadom ukrasi, Planetu spasi“.
Konkurs za najbolji rad na istoimenu temu odnosio se na kreativne radove sa plastikom (flašama, čepovima i sl.), starim novinskim papirom, konzervama, starim gumama, drvetom, starom odjećom i sličnim materijalom-otpadom.
Akcija se fokusirala na 3 ključna ekološka principa: smanjiti korišćenje, iskoristiti ponovo i reciklirati (formula 3R- Reduce, Reuse Recycle).
Glavni cilj aktivnosti bio je edukacija djece, studenata, ali i uključivanje roditelja, školskog osoblja i šire društvene zajednice u problematiku zaštite životne sredine, reciklaže i separacije otpada.
Ukupno je dodijeljeno 10 grupnih i 20 pojedinačnih nagrada, a ovo je pet najsupješnijih u grupnom takmičenju:

  1. Vjenčanica i odjelo – produženi boravak – OŠ Borisav Stanković
  2. Aerodrom – produženi boravak – OŠ Aleksa Šantić
  3. Snješko (topi se i time najavljuje proljeće) i ukras od feluga – III1 OŠ Dositej Obradović
  4. Ekološki bonton – časopis – aktiv četvrtih razreda – OŠ Branko Radičević
  5. Scena za igrokaz „Ježurka Ježić spašava planetu“ – III2 OŠ Mladen Stojanović

Pet najboljih u pojedinačnom takmičenju:

  1. Milica Đurić – V3 – OŠ Aleksa Šantić „TORBA OD PLASTIČNIH VREĆICA“
  2. Helena Antonić (3 eksponata) – II1 – OŠ Z.J.Jovanović, „LABUD OD PAPIRA, MACA OD VUNICE I VAZICA OD KONZERVE“
  3. Anđela Gajić – IV2 – OŠ Stanko Rakita „ODJEĆA OD VREĆI ZA SMEĆE I PAPIRA“
  4. Danijela Stupar V4 – OŠ P.P.Njegoš „STONI FUDBAL OD KARTONSKE KUTIJE, ŠTIPALJKI I SLAMKI“
  5. Una Maslo – IV1 OŠ – Dositej Obradović „RIBARSKA KUĆA“

Imajući u vidu da su učesnici konkursa osnovci od prvog do petog razreda, nagrade koje su dobili promovišu zdrav način života kroz rekreaciju ili učenicima obezbjeđuju adekvatnije uslove za učenje: izlet u prirodu (nacionalni park Kozara), bicikli, roleri, trotineti, ulaznice za kino, ulaznice za bazen, ulaznice za kuglanje, komplet opreme za likovno (tempere, vodene bojice, plastelini, blokovi, hamer papiri), paketi opreme za fizičko i sl.
U konkursu je učestvovalo 12 osnovnih škola i jedan vrtić, a na Nezavisni univerzitet je pristiglo oko 350 eksponata, odnosno radova.
Studenti Fakulteta za ekologiju NUBL-a su izabrali 20 grupnih i 20 pojedinačnih radova koji su ušli u takmičarski dio. Radove je ocjenjivalo 11 članova komisije na osnovu 3 kriterijuma: otpadnog materijala, upotrebne vrijednosti i kreativnosti.
Fakultet za ekologiju NUBL-a se zahvaljuju svima koji su imali razumijevanja i pomogli ovu akciju: Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti, Regionalna deponija DEPOT Ramići, Tvornica obuće Bema, prevozniku Bakal Turing, Ecogroup, Poljoprivredni institut Republike Srpske, Multipleks Palas, Gradski olimpijski bazen, New York Bolling Centar, Odjeljenje za društvene djelatnosti grada Banja Luka, Vitaminka Banja Luka, KONZUM, Prizma Comerc doo Ramići i Tenen samoposlužni aparati Banja Luka.

Foto galerija.

NUBL

Leave a Comment