U organizaciji Nezavisnog univerziteta Banjaluka projekciju dokumentarca „Univerzum bola“ režisera Ranka Đinovića banjalučka publika imala je priliku da pogleda sinoć u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor. Film je hronološki prikaz tragičnih događaja na Kosovu I Metohijii stradanja Srba, a prema rečima autora Ranka Đinovića, namijenjen je međunarodnoj zajednici i onima koji će se prepoznati u počinjenim zločinima nad Srbima. Đinović kaže da ga treba prikazati onima koji podržavaju ulazak Kosova I Metohije u Unesko, kako bi vidjeli odnos Albanaca prema srpskim svetinjama u pokrajini. Poput onih o kojima govori u filmu i sam prognanik iz Đakovice Đinović, koji danas živi na sjeveru Kosova i radi kao professor na izmještenom Prištinskom univerzitetu, kaže da postoje tri razloga zašto je napravio ovaj film.

„Prvi je bol, tuga i očaj porodica čiji su najbliži ubijani i nestajali po raznim logorima na Kosmetu, drugi razlog je predačko nasleđe, da neprestano istrajem u borbi za porodicu i za sopstveni narod, veru i otačestvo i treći razlog je to da ukažem na povezanost dela međunarodne zajednice sa terorističkom organizacijom OVK, što će se u filmu jasno videti da traje i do današnjih dana“, ističe Đinović.

Dokumentarni film „Univerzum bola“ završava se porukom „potraga nikad neće prestati“, kao i podatkom da je do sada identifikovano i predato 367 tela stradalih Srba na KiM, a da se traga za još 547 nestalih.

Austrijski književnik Peter Handke – boraveći na zgarištima kuća Nikolića, Kostića, Božanića i Bandića, u selima Retimlje i Opteruša kod Orahovca – rekao je: “Ovo su univerzumi bola. Nemam pravo da govorim. Ćutaću, moram da ćutim. Hvala vam što ste mi omogućili da se lično uverim u ovaj užas. Ovo nije 21. vek!”

NUBL

Leave a Comment