Na Tjentištu u Dolini heroja održana je  dvodnevna Međunarodna  naučna konferenciju Jugoslovenstvo kao prošlost ili mogući put ka budućnosti ? u organizaciji  Nezavisnog univerziteta Banjaluka.

Konferencija, na kojoj  su učestvuju univerzitetski profesori iz bivših jugoslovenskih republika  otvorio je rektor Nezavisnog univerziteta Banjaluka prof. dr Zoran Kalinić,  ističući potrebu da se o jugoslovenskoj ideji  pristupi naučno i analitički bez  pretenzija da se daju   konačni odgovori.

U okviru konferncije predstavljena je monografija  Istorija jugoslovenske ideje (1500 – 1918) u izdanju Nezavisnog univerziteta Banjaluka autora: Bore Bronza, Slavojke Beštić Bronza, Bošks Branković i Borivoja Milošević, profesora Filozofskog fakulteta u Banjaluci. Autori su pokazali svoju viziju nastanka i razvoja ideje koja je dovela do stvaranja zajedničke države, rekao je  Boro Bronza i istakao da sam čin jugoslovenskog ujedinjenja sa kompleksnim evropskim i svjetskim političkim raspletom u jesen 1918. nije u fokusu ove knjige.

Jedan od recezenta profesor Mirko Tripunoski iz Skoplja  nazvao je monografiju istorijskom čitankom koju je s zadovoljstvom recenzirao jer su autori uspješno prikazali oživljavanje evropskih korjena ideje jugoslovenstva i njeno uramljivanje u evropske okvire. Prošlost je naš duhovni saputnik s kojim treba voditi dijalog,  poručio je Tripunoski.

Na Konferenciji je prezentovano više do 15 naučnih i stručnih radova učesnika teoretičara iz oblasti prava, istorije, ekonomije, politikologije i međunarodnih odnosa.

 

NUBL

Leave a Comment