U cilju sticanja znanja i proširivanja iskustava neophodna je i izdavačka djelatnost, koja na Nezavisnom univerzitetu Banja luka počinje već po osnivanju. Do sada je na Nezavisnom univerzitetu Banja Luka objavljeno preko 85 naučnih knjiga, udžbenika, monografija i časopisa iz oblasti istorije, ekonomije, prava, umjetnosti, političkih nauka, ekologije, književnosti…

Istaknuti autori, savremen pristup metodologiji istraživanja, moderan dizajn i pristupačnost širokoj čitalačkoj publici su osnovne odlike Nezavisnog univerziteta kao izdavača. Naučni časopis Svarog tako je postao jedinstven u okupljanju eminentnih naučnih radova u okruženju i baza koja služi za dalji razvoj izdavaštva na svim poljima nauke. Samim tim, Nezavisni univerzitet Banja Luka postaje mjesto gdje mladi stručnjaci mogu da pokažu svoje naučno i autorsko umijeće, što im pomaže u njihovom daljem akademskom usavršavanju.

Izdavačka djelatnost Nezavisnog univerziteta Banja Luka u budućnosti će se orijentisati na kreiranje modernih udžbenika za sve studijske programe koje se izvode na Univerzitetu i naučno-istraživačke radove u časopisu Svarog.