Projekta „Zajedno stvaramo bolji ambijent u BiH“

Studenti Nezavisnog univerziteta Banja Luka su boravili u Bihaću od 31.05. do 01.06.2016. godine u okviru projekta „Zajedno stvaramo bolji ambijent u BiH“. 30 studenata u pratni doc. dr Saše Čekrlije i doc. dr Slobodanke Pavlović su imali priliku da aktivno učestvuju u programu koji su pripremile kolege sa Biotehničkog fakulteta u Bihaću.

Posjeta se odvijala prema sledećem programu:

Dan   31.05.2016.godine, utorak
Dolazak studenata i nastavnika NUBL-a na Biotehnički fakultet, Nastavni centar „Grmeč“.
Pozdravna riječ dobrodošlice dekana Biotehničkog fakulteta prof. dr Osman Perviz i  dekana Fakulteta za ekologiju doc. dr Slobodanka Pavlović
Prezentacije studija, studenti i nastavnici: „Procjena uslova u okolišnom okruženju“
I Studija: „Posljedice nekontrolisanog odlaganja i odbacivanja komunalnog otpada“ na primjeru grada Bihaća;
II Studija: „Kvalitet voda rijeke Une“; Diskusija i poruke

RADIONICA
Prvi dio radionice: predstavljanje analitičke opreme Biotehničkog fakulteta za potrbe analize sastavnica okoliša i pripreme za ternska mjerenja.
Izlazak na teren i radionica u prirodi; Edukacija o polutantima u okolišu; Uzorkovanje i analize na terenu (rad po grupama); Druženje u prirodi i razgovor na temu „Čuvajmo okoliš i izgradimo bolji svijet zajedno“
Povratak u laboratorij Biotehničkog Fakulteta i nastavak sa analizama uzetih uzoraka vode i tla i interpretacija rezultata analize i diskusija.

Dan 01.06.2016. godine, srijeda
Posjeta  postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Bihaću
Prisustvo plenarnom predavanju “Kako i zašto odlaganje nuklearnog otpada može ugroziti akvatorij Une“ u okviru Četvrog naučno-stručnog skupa „5.juni-Svjetski dan zaštite okoliša“ u organizaciji Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću.
Prisutvo okruglom stolu “Skladištenje ili odlaganje radioaktivnog otpada- RAO u Trgovskoj gori – prekogranični uticaj i rizici za BiH i njegovo stanovništvo“, kao i ostalih prezentacija na konferenciji.

Veliko hvala našim domaćinima na bogatom programu i na gostoprimstvu.